Themabijeenkomst over sporters en politiek op 19 oktober 2019

Op zaterdagmiddag 19 oktober 2019 organiseert Stichting de Sportwereld een themabijeenkomst over sporters en politiek.

Dat sport en politiek nauw met elkaar verbonden zijn, is een gegeven. De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn en de sportieve strijd tussen Amerika en de Sovjet-Unie in de Koude Oorlog zijn slechts twee voorbeelden van de wijze waarop sport in het verleden is ingezet voor politieke doeleinden.

Ook sporters lijken zich in toenemende mate bewust te zijn van hun politieke macht. Colin Kaepernick, LeBron James en Megan Rapinoe zijn enkele sporticonen die zich recentelijk hebben uitgesproken tegen misstanden in de Amerikaanse samenleving en de wereld.

Hoe zit dat in Nederland? Nederlandse sporters lijken zich in veel mindere mate politiek te engageren. Is dat altijd zo geweest? Lieten zij in het verleden wel hun stem horen? Hoe verhielden zij zich tot de politiek die vaak over hun hoofden heen bedreven werd? En welke politieke vrijheden hebben sporters tegenwoordig eigenlijk?

Tijdens dit symposium stelt Stichting de Sportwereld nadrukkelijk het perspectief van de sporter centraal. Meerdere sprekers zullen dit thema in voordracht, interview en debat uitdiepen.

We verheugen ons op een interessante middag!

Programma
14.00 uur: Opening
14.00 uur: Aad Haverkamp leidt de bijeenkomst in met een historisch overzicht van de steeds weer terugkerende spanning tussen sport en politiek en de rol die de sporters zelf daarin spelen.
14.30 uur: Marjolein te Winkel en Jurryt van de Vooren vertellen over de reis die zij in 2016 maakten naar Hongarije, in het kielzog van de sporters die de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne misliepen door de Nederlandse boycot.
15.00 uur: Wim Zonneveld licht toe hoe een motie van Sytze Faber in 1979 een regeringsstandpunt over de verhouding tussen politiek en sport uitlokte en dat de Nederlandse regering sindsdien de deelname aan controversiële sportevenementen ‘uiteindelijk bij de sportorganisaties zelf’ neerlegt.
16.00 uur: Mieke Sterk, oud-atlete, geeft een live interview. De voormalig wereldrecordhoudster 4×100 meter boycotte in 1969 het EK atletiek in Griekenland, was zeer uitgesproken in maatschappelijke kwesties en botste meermaals met sportbestuurders.
16.30 uur: Marjan Olfers spreekt over de gedragscode, de overeenkomst tussen olympische sporters en NOC*NSF. Welke juridische ruimte heeft een olympisch sporter eigenlijk?
17.00 uur: Afsluiting

Details
Datum: zaterdagmiddag 19 oktober 2019
Tijd: 14.00-17.00 uur
Locatie: Gemeentehuis Smallingerland, Drachten (Gauke Boelensstraat 2)
Entree: €5,-

Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor dit symposium.


    Geen reactie's

    Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.