09 mei Gidsen in de Elfstedentocht van 1909 tot 1947
Wie was Tjomme, de gids zonder achternaam waar de eerste Elfstedenwinnaar Minne Hoekstra, zo lovend over schreef? En was Fokke Krooynga, die zo parmantig met Hoekstra op de foto ging na afloop van de tocht van 1909, wel een gids?
Op deze vragen geeft het boek Gidsen in de Elfstedentocht antwoord. Voor het eerst werd er onderzoek gedaan naar de mannen die van 1909 tot 1947 hun diensten aan wedstrijd-en toertochtrijders aanboden tegen betaling van een kleine vergoeding. Vanaf 1917 werden ze door de vereniging De Friesche Elfsteden zelf aangesteld. Vooral in het zuiden van Friesland, waar de route tussen Sloten en Stavoren over het Slotermeer, de Luts in Gaasterland, maar ook over het Heegermeer en de Fluessen moeilijk te vinden was.
De gidsen traden ook op als gangmakers voor winnaars als Hoekstra (1909), Coen de Koning (1912 en 1917) en Karst Leemburg (1929). Wie waren deze mannen die met regelmaat een beslissende rol in de ontknoping van het beroemdste Nederlandse sportevenement speelden?
Het spoor van de gidsen liep niet alleen door Friesland, maar helemaal tot in Edmonton in het oosten van Canada, naar een krijgsgevangene van de nazitroepen, naar topjournalisten en schrijvers als Jan Feith en Joris van den Bergh en hun collega Foeke Tjalma. En zelfs naar vier voetbalinternationals die in 1929 aan de start verschenen.
Gidsen in de Elfstedentocht geeft een onthullend kijkje achter de schermen van de rijke historie van de Elfstedentocht.
Bronvermelding
Auteur: Ron Couwenhoven (E-mailadres: r.couwenhoven@upcmail.nl)
146 pagina’s geïllustreerd – paperback
ISBN/EAN: 978-90-806650-0-2
Uitgever: Stichting Archief Ron Couwenhoven in samenwerking met Het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.
Tot 11 mei 2019 loopt er een voorinschrijving. Prijs 18,50 euro incl. 4 euro verzendkosten.
Bestellen via r.couwenhoven@upcmail.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.