20 sep Tentoonstelling 100 jaar ABE in Museum Heerenveen
Op 12 september 2020 opende in Museum Heerenveen de tentoonstelling ‘100 jaar ABE’, een tentoonstelling over de baltovenaar met een geniaal spelinzicht. Voor velen is Abe Lenstra (1920 – 1985) de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad. In 2020 is het 100 jaar geleden dat Abe werd geboren. Abe was een allround sportman. Hij blonk niet alleen uit in voetbal, maar was ook een snelle schaatser, een goede tennisser en atleet, een kundig biljarter en een verdienstelijk dammer. Maar zijn grote bekendheid dankt hij aan de resultaten die hij behaalde met VV Heerenveen en het Nederlands elftal. Abe groeide uit tot een nationaal idool. Hij zette door zijn sportieve prestaties ook zijn woonplaats Heerenveen, dat toen gekscherend Abeveen werd genoemd, op de (inter-)nationale kaart.
Abe Lenstra was in de jaren veertig en vijftig de architect van het grote kampioenselftal van Heerenveen en van Oranje. Hij was een typische vedette. Grillig, onvoorspelbaar en binnen de lijnen onnavolgbaar. Hoewel Abe geen echte goalgetter was, is hij de absolute topscorer van Heerenveen (523 doelpunten). In het competitievoetbal heeft hij in de periode van 1936 tot 1963 zo’n 700 doelpunten (in circa 730 duels) gemaakt. Tijdens het seizoen 1946-1947 schoot hij maar liefst 46 maal raak. Abe Lenstra was daarnaast de populairste international van zijn tijd. Hij scoorde 33 keer voor Oranje, evenveel als Johan Cruijff.
Verschillende buitenlandse clubs probeerden Abe in te lijven. Internazionale Milan biedt meer dan 60.000 gulden voor Abe. Een jaar later biedt Fiorentina een astronomisch bedrag, maar Abe gaat niet. Ook Nimes, Roubaix, Nice en Lille wees hij af. Wat buitenlandse clubs niet lukken, lukt Enschede dankzij de introductie van betaald voetbal, wel. In 1955 speelt Abe zijn laatste competitiewedstrijd voor Heerenveen.
Toen Abe stopte met voetballen verdween zijn populariteit wat onder de oppervlakte, zonder dat de herinnering aan zijn sportieve prestaties vervaagde. Dat werd overduidelijk toen hij op 2 september 1985, op 64-jarige leeftijd plotseling overleed. Bij de interland Nederland – Bulgarije die twee dagen later uitgerekend in het Heerenveen-stadion gespeeld werd, herdachten spelers en publiek hem met een minuut stilte. In het programmaboekje verscheen een In Memoriam van Jan van Sytzama (o.a. stadiumomroeper en perschef van de club), waarin hij schreef: “Sportminnend Nederland zal ‘Us Abe’ nooit vergeten.” De woorden van Van Sytzama werden waarheid. Bij wijze van eerbetoon werd het stadion van sc Heerenveen in 1986 naar Abe Lenstra vernoemd. Abe Lenstra is een voetballegende geworden.
De tentoonstelling viert tevens het honderdjarig bestaan van de voetbalclub sc Heerenveen. Met een historisch overzicht van de teams, de triomfen, het stadion en de topspelers krijgt de bezoeker een beeld van honderd jaar clubgeschiedenis. De tentoonstelling 100 JAAR ABE is gemaakt in samenwerking met medewerkers van de Pronkkeamer van sc Heerenveen en sc Heerenveen en is te zien in Museum Heerenveen tot en met 29 november 2020.
Bezoekinformatie: www.heerenveenmuseum.nl
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.