Leo van Herwijnen Rugby Foundation zoekt Kruis (1914) en Munt (1918)

De Leo van Herwijnen Rugby Foundation wil graag twee historische munten toevoegen aan haar Rugby Collectie. Onderstaande oproep verscheen op 19 juni 2019.

Als u “The Guardians of the Dutch Rugby History” kunt helpen: info@lvhrugbyfoundation.com of via de website lvhrugbyfoundation.com


Kruis (1914) en Munt (1918)

De val van Antwerpen tijdens de eerste wereldoorlog gaf bijna absurd de sport in Nederland een enorme push. Op 4 augustus 1914, trok het Duitse leger het neutrale België binnen, om met vijand Frankrijk een stuk oud zeer uit 1871 af te kunnen rekenen. Daarmee ging Europa de Eerste Wereldoorlog in, die tot 1918 zou duren. Naast enorm veel modern oorlogsmaterieel, beschikten de Duitsers over een geweldig goed ander machtig oorlogswapen – de PROPAGANDA, die als een geoliede machine functioneerde. Daarmee zaaiden ze bij de tegenstander angst en vertwijfeling en binnen de eigen gelederen, overmoed en zelfvertrouwen.

Treinen met bloemen en vlaggen versiert, vol met opgefokte jonge kerels gingen richting de vijand om voor Duitsland en Keizer te strijden. De Belgen waren niet tegen de overmacht opgewassen en vroegen Engeland en Frankrijk om militaire steun. Die werd gegeven door de Britten en de toen al bekende, nog zeer jonge diplomaat, Winston Churchill, kwam op zaterdag 3 oktober 1914 in het bedreigde Antwerpen aan.  Een dag later gevolgd door ruim geschat 2000 manschappen van de Royal Marine Brigade. Veel hulp konden ze niet meer bieden, de overmacht was te groot en de zware beschietingen van de Duitsers maakten een aftocht van alle legereenheden noodzakelijk om krijgsgevangenschap bij overgave te voorkomen.

De Britse eenheid, onder leiding van Commodore Wilfred Henderson, arriveerde in dezelfde maand nog in Leeuwarden en Groningen. Ze waren direct bij de Nederlandse grens ontwapend en brachten volgens de internationale regels als geïnterneerden de oorlog tot aan het einde in 1918 door.  Ze bivakkeerden in een speciaal opgezet houten kampement met een door hun zelf bedachte bijnaam “Timbertown”. Om de verveling tegen te gaan organiseerde de kampleiding o.a. sportevenementen waaronder Voetbal, Cricket en……..Rugby !

Munten
De Duitse Pers liet de wereld, maar zeker ook het thuisfront weten, welke enorme veroveringen men maakte. Buiten schitterende foto’s met uitdagende Duitse militairen in Antwerpen werden er nog diezelfde triomfmaand twee prachtige herdenkingsmunten uitgebracht. Op de beide munten “Einnahme von Antwerpen 9 oktober 1914 ( kruis) en op de beide exemplaren keuze uit de kop van de Duitse Keizer Wilhelm II of met Wilhelm II en de Oostenrijkse Keizer Frans Joseph I.

Wij zouden heel graag beide historische munten aan onze Rugby Collectie willen toevoegen. Aanbiedingen met prijsopgave of schenkingen zijn zeer welkom.

Voor een belangrijk deel uit onze Rugby Geschiedenis is in de basis Rugby geactiveerd door de komst van de geïnterneerde militairen in 1914. Dat waren kerels de ondergebracht waren in Groningen en in Den Haag. Die laatste groep genoot de hulp van The Young Men’s Christian Association with the British Prisoners of War interned in Holland. Uit sportuitwisselingen met de rugbyers onder hen, in samenwerking met spelers van de Hollandsch-Afrikaansche Rugby Club (1910) aan de Universiteit van Amsterdam is uiteindelijk in 1918 de Delftsche Studenten Rugby – Club opgericht.

website Leo van Herwijnen Rugby Foundation
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.